HÅRETS ANATOMI OG STRUKTUR

HÅRETS ANATOMI OG STRUKTUR

Hår er et keratinisert hudelement med strukturelle, mekaniske og fysisk -kjemiske egenskaper, og består av en rot og en stilk. Hårskaftet inkluderer alt synlig hår over hodebunnen og består av 3 sirkulære lag. Medullaen ligger i det indre området og rundt den er cortex.

 

I den ytterste delen av hvert hår er neglebåndet, som består av veldig tynne celler som er ansvarlig for å støtte håret og forankre det inne i follikkelen. Hvert hår begynner sin vekst omtrent 4 millimeter under hodebunnen, i et lite rør som kalles en follikkel. På denne måten:

Roten eller hårsekken finnes helt under huden og utgjør den ikke-synlige delen av håret. I den finner den metabolske og mitotiske aktiviteten knyttet til hårvekst sted. Roten ender i en dråpeformet hårpære, i midten av den er dermal papilla, en struktur som er veldig rik på kar og nerver som gir stoffene som er nødvendige for hårvekst.

Innenfor roten eller follikkelen kan du også skille piloerector hårmuskel, hvis sammentrekninger får håret til å heve (piloereksjon eller gåsehud), og talgkjertelen, som produserer nødvendig smøring for å opprettholde hårets tilstand.

HÅRETS FASER

Når det gjelder hårvekstens faser, er det tre forskjellige faser:

Anagen: Representerer hårvekstfasen der follikkelen er frisk og cellene er i permanent aktivitet. Det varer omtrent 2 til 7 år og bestemmer lengden på håret vårt, det vil si at jo lengre dette stadiet varer, desto lengre blir håret vårt.

Catagen: Det er en overgangsfase der hårsekken reduserer mobilaktiviteten og håret slutter å vokse. Det varer omtrent 3 uker.

Telogen: På dette stadiet går håraktiviteten inn i en hvilefase der håret forblir festet til follikkelen i omtrent 3 måneder. Deretter begynner håret å falle. Mellom 10-15 prosent av hårene er i denne fasen.

Hver follikkel følger en annen vekstsyklus enn de andre, og av denne grunn faller ikke håret ut samtidig. Heldigvis lar denne asynkronien oss alltid ha konstant hår uten at dens tetthet blir redusert.

 

Les mere

SESONG HÅRTAP - HVOR LENGE SKJER DET? HVORDAN BEHANDLE DET?

SESONG HÅRTAP - HVOR LENGE SKJER DET? HVORDAN BEHANDLE DET?

5.2 Silke & Steel Treatment Balm

5.2 Silke & Steel Treatment Balm

DE SPØRSMÅLENE VI MOTTAR OFTEST OM DSD PRODUKTER

DE SPØRSMÅLENE VI MOTTAR OFTEST OM DSD PRODUKTER

Kommentar

Bli den første til å kommentere
Alle kommentarer blir kontrollert før de blir publisert